Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzygaj
    Rider
    • 2008
    • 627
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witajcie - trochę już czasu minęło od tego zdarzenia, ale chciałem się pochwalić swoim dokonaniem:
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...479387#1479387

Może komuś się przyda.

Pzdr
    Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
    Opel Astra III -

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

DetailerShopP-ń, masz może w ofercie coś do polerowania aluminium?? Dokładnie chodzi mi o doprowadzenie do błysku szprych w kołach motocykla

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• DetailerShopP-ń
        Rider
        • 2014
        • 284
        • Octavia III combi (5E5)
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Coś się na pewno znajdzie

Ale jesteś pewien że te szprychy są zrobione z aluminium? Bo to raczej dziwne by było
        DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
        https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
        http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• ahmed799
          RS
          • 2009
          • 6871
          • Ford

Ale jesteś pewien że te szprychy są zrobione z aluminium? Bo to raczej dziwne by było
          No może to jakaś nierdzewka jest. Ogólnie strasznie zaśniedziały i brzydko wyglądają :evil: Sezon się zbliża i trzeba je doprowadzić do ładu

филип
          Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• gusiak11
            L&K
            • 2013
            • 1362
            • Ford

Zamieszczone przez ahmed799
            No może to jakaś nierdzewka jest
            Zrobiłem kila Harley-i ... i tam alu szprych nie bylo... tylko stal chromowana, czyszczenie dość pracochłonne i nie zawsze z sukcesem
            http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• naver
              Elegance
              • 2015
              • 784
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Hej, mam do Was olbrzymią prośbę w zakresie porady oraz doboru odpowiedniego zestawy kosmetyków. Mam O2FL z lakierem czarna perła. Niestety lakier był już styrany przy zakupie, ale handlarz jak to handlarz nałożył trochę środków, które zakryły częściowo część rysek i nie rzucały się aż tak w oczy. Przerobiłem początek tego tematu i ostatnie 60 stron (środek pominąłem, ze względów na spory upływ czasu między postami, więc i środki się już pozmieniały częściowo) i dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, między innymi to, że mimo moich szczerych chęci to szczotką z marketu lakierowi nie pomogłem :evil:

Pod odpowiednim swiatłem, czy też nocnym odbiciu od lamp widać, że mam dużo okrągłych rysek. Niestety na chwilę obecną nie wchodzi w gre mechaniczna polerka, bo nie posiadam sprzętu - być może za jakiś czas zainwestuje w jakiś produkt maszyny DA w rozsądnej cenie. Na chwilę obecną ze względu na to, że czarny lakier jest brudny spowrotem po umyciu, nawet mimo tego, że nie jest jeżdzone samochodem - chciałbym wspomóc się odpowiednimi kosmetykami, żeby mycie tego pacjenta było nieco łatwiejsze. Koszta niestety są spore i licze się z nimi - nie chcę byle czego, ale wszystkiego na raz niestety nie zakupie, bo nie mam wystarczających środków. Przeglądając temat, starałem się wynotować środki, które tu się przewijały i stworzyć jakiś optymalny pakiet dla siebie.

Szampon: Duragloss 901
              Rękawica: Microfiber Wash Mitt
              Glinka: ValetPRO Yellow Poly Clay
              Do smoły: Prickbrot / Shiny Garage Red Devil HD Nano
              Do Felg: Tenzi Prix
              Osuszanie: FLUFFY DRYER / FLOSSY PRO Drying Towel
              Plstiki: MEGUIARS APC ALL PURPOSE CLEANER
              Pianownica: Mesto Foamer
              Aktywna piana: Shiny Garage
              wosk : Collinite 476s, Soft99 Fusso

Ponadto, chce zakupić także wiadro do mycia z separatorem brudu - bo tu także popełniałem karygodny błąd i myłem z jednego wiadra. Czy ktoś może coś sensownego polecić?

Posiadam Karchera, ale starej generacji, taki sześcian podłużny z metalową pompą jeszcze. Nie wiem czy do niego można dokupić pianownice, dlatego patrzyłem za jakąś ręczną.
              Temat wosków jest mi kompletnie obcy, wpisałem dwa, które często się przewijały w kategorii trwałość. Ze względu na brak maszyny wosk będę musiał nakładać ręcznie, więc wolałbym tego nie musieć robić co chwilę. Być może powyższa lista nie jest kompletna i coś do niej należałoby dopisać, dlatego tu liczę na Waszą pomoc. Jeśli są jakieś środki tańsze, a równie dobre to także proszę o info. Jak wspomniałem wcześniej być może nie dam rady kupić wszystkiego na raz - co więc jest niezbędne, a co mogę dokupić w najbliższym czasie?

Prosiłbym również o informację jakie aplikatory są w miare ok i w jakiej mniej więcej ilości bym ich potrzebował, bo ich nie umieściłem na liście. Nie mam jeszcze dobrej bazy w wiedzy, żeby wszystko to powiązać. Wątpie by udało mi się kupić wszystko u jednego sprzedawcy, jednak będę chciał skompletować to tak, by nie generować niepotrzebnych kosztów związanych z wysyłką.

Kiedyś jeśli uzbieram na polerkę, to będę probował pozbyć się tych rys - ewentualnie do kogoś się z tym udam, ale na start jednak chcę zadbać by szkodnik, aż tak się nie brudził.

Pozdrawiam
              Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                Rider
                • 2014
                • 284
                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Szampon: Duragloss 901 - OK
                Rękawica: Microfiber Wash Mitt - OK
                Glinka: ValetPRO Yellow Poly Clay - OK
                Do smoły: Prickbrot / Shiny Garage Red Devil HD Nano - zostań przy Prickborcie, SG wywal z listy
                Do Felg: Tenzi Prix - OK (możesz go użyć na całym nadwoziu, nie dopuść do zaschnięcia)
                Osuszanie: FLUFFY DRYER / FLOSSY PRO Drying Towel - OK
                Plstiki: MEGUIARS APC ALL PURPOSE CLEANER - tutaj wybierz koncentrat. Marka ma znaczenie drugorzędne
                Pianownica: Mesto Foamer - OK, ale zastanów się też nad pianownicą PA (trzeba dobrać końcówkę do myjki, koszt pianownicy PA to max 150zł a wygoda i trwałość jest bez porównania większa)
                Aktywna piana: Shiny Garage - wywal. Jeśli ma być skuteczna, niedroga, nie niszczyć nadwozia i nie zżerać wosku po jednym użyciu to zainteresuj się czymś innym, np Tenzi Neutral Magic.
                wosk : Collinite 476s, Soft99 Fusso - Fusso o oczko lepiej wygląda i kropelkuje, z reguły dłużej się trzyma i samooczyszczanie też ma na wyższym poziomie.

Ponadto, chce zakupić także wiadro do mycia z separatorem brudu - bo tu także popełniałem karygodny błąd i myłem z jednego wiadra. Czy ktoś może coś sensownego polecić?
                - Jeśli ma być super i na lata to kup dwa zestawy wiadro+grit guard Meguiar's. A jeśli ma być po prostu dobrze to kup dwa zwykłe, dobrej jakości, duże (ok 20l) wiadra i do tego osobno grit guard'y.

Być może powyższa lista nie jest kompletna... - możesz jeszcze zaopatrzyć się w jakąś pastę polerską do ręcznej pracy. Nie przywrócisz w ten sposób lakieru do idealnego stanu ale na pewno będzie wyglądał dużo lepiej (choć będziesz musiał poświęcić na to cały dzień ciężkiej pracy). Dobre pasty tego typu to np Meguiar's Ultimate Compound (60zł/450ml) albo NAT (40zł/250ml).

Aplikatory - 2-3 zwykłe gąbkowe "słoneczka" w zupełności wystarczą. Ew. coś twardszego do polerowania (np tzw. German od Flexipads)
                Na pewno przyda Ci się też kilka ściereczek z mikrofibry.

Komentarz

• naver
                  Elegance
                  • 2015
                  • 784
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tenzi prix spryskiwać cały samochód? Litrowa butla wtedy długo nie pociągnie :szeroki_usmiech
                  Pod Fuso coś trzeba jeszcze będzie dać?

Teraz tak patrze to w sumie brak mi tu czegoś do odświeżenia plastików wewnętrznych i czegoś do opon..

APC w koncentracie jakieś sensowne możesz mi polecić? Ewentualnie może podasz mi jakiś dobry szampon, który byłby nieco wydajniejszy niż DG901, ale zbliżonej jakości?

Co do pianownicy PA, to one są uniwersalne i będą pasować do każdej myjki? Ja mam podobną do tej
                  Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                    Rider
                    • 2014
                    • 284
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez naver
                    Tenzi prix spryskiwać cały samochód? Litrowa butla wtedy długo nie pociągnie :szeroki_usmiech
                    Pod Fuso coś trzeba jeszcze będzie dać?

Teraz tak patrze to w sumie brak mi tu czegoś do odświeżenia plastików wewnętrznych i czegoś do opon..

APC w koncentracie jakieś sensowne możesz mi polecić? Ewentualnie może podasz mi jakiś dobry szampon, który byłby nieco wydajniejszy niż DG901, ale zbliżonej jakości?

Co do pianownicy PA, to one są uniwersalne i będą pasować do każdej myjki? Ja mam podobną do tej
                    Obrazek
                    Tenzi Prix możesz używać na całym nadwoziu ale nie zawsze jest taka potrzeba. Pomaga to w oczyszczeniu nadwozia, np przed woskowaniem czy polerowaniem. Nie ma potrzeby używania deironizatorów do bieżącej pielęgnacji.

Pod Fusso nic nie musisz dawać. Możesz oczywiście użyć jakiegoś cleanera aby podbić look, ale wtedy będziesz musiał się liczyć z mniejszą żywotnością.

APC dobre i niedrogie robią np Nielseen (Cyclone), ValetPro czy ADBL.

Większość amerykańskich szamponów cechuje się podobną wydajnością - uncja na galon.
                    Jeśli wolisz coś wydajniejszego to możesz sięgnąć np po polskiego ADBL (30ml/10l wody) czy koreańskiego Gyeona (15ml/10l)

Pianownice PA różnią się końcówkami - jest ich kilka typów i trzeba dobrać pod konkretną markę.

Komentarz

• militarius
                      Drive
                      • 2015
                      • 86

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                      Do smoły: Prickbrot / Shiny Garage Red Devil HD Nano - zostań przy Prickborcie, SG wywal z listy
                      jest możliwe, żeby były na rynku podróbki? bo kupiłem 2,5l Prickborta i nie radzi sobie ze smołą albo coś robię źle. tak samo miał działać na muchy i robale przyklejone do zderzaka i je też ledwo co rusza.

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                        Rider
                        • 2014
                        • 284
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Jeśli masz takie opakowanie to wszystko powinno być ok.
                        Wcześniej różnie z tym bywało ponoć.
                        Załączone pliki

Komentarz

• militarius
                          Drive
                          • 2015
                          • 86

brałem dokładnie stąd http://sklep.waxclusive.pl/usuwanie-...24-2500ml.html i jakiś rok temu. w poniedziałek sprawdzę etykietę.

Komentarz

• promader
                            Elegance
                            • 2010
                            • 802
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

witam do tej pory używałem MEGUIARS SWIRLX i Collinite 476s jeśli chodzi o wosk chciałem spróbować Soft99 Fusso tylko nie wiem czym zastąpic swirlx tz spradzał sie jako ręczne przygotowanie lakieru do wosku i nie wychodziło tak źle..ale może polecicie cos innego o podobnym działaniu?
                            efekty:

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...combi-czcz-vrs

Komentarz

• etr
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 132

mam pytanie odnosnie usunięcia smugi z przedniej szyby. Poprzedni właściciel nie zadbał o odpowiednia wymianę wycieraczek w porę i dlatego mam dużą smugę po całości szyby przedniej. Czy idzie ją jakoś usunąć? mam preparaty 3m fast cut i wykonczeniówkę, jesli to mialoby pomóc

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                Rider
                                • 2014
                                • 284
                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

promader, Meguiar's Ultimate Compound - ma troche wieksze wlasciwosci scierne od SwirlX i tez mozna uzyskac niezle wykonczenie.
                                Ew. paste polerska NAT - jest jeszcze o oczko bardziej scierna.

[ Dodano: Nie 20 Mar, 16 20:54 ]
                                etr, poszukaj troche, temat niedawno sie pojawil na forum.
                                Polerowanie szyb to nielatwy temat bo material jest bardzo twardy. Uzywa sie do tego tlenku ceru i specjalnych padow polerskich.
                                Jesli masz maszyne i paste tnaca to mozesz sprobowac tym ale latwo nie bedzie.

Komentarz

• promader
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 802
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

promader, Meguiar's Ultimate Compound - ma troche wieksze wlasciwosci scierne od SwirlX i tez mozna uzyskac niezle wykonczenie.
                                  Ew. paste polerska NAT - jest jeszcze o oczko bardziej scierna.
                                  dzieki sprawdze Meguiar's Ultimate Compound
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...combi-czcz-vrs

Komentarz

• Rafał 82
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 150
                                    • Superb II (3T4)

Potrzebuję dobrego środka do wyczyszczenia siedzenia po wymiotach. Z plamami można powiedzieć, że sobie poradziłem używając wody z mydłem, ale zapach gdzieś w środku siedzenia pozostał. Polećcie coś dobrego do tego typu przypadków.

Komentarz

• etr
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 132

będę wykonywać korektę lakieru na Octavii z 2000r, kolor ciemnozielony metallic.
                                      Następnie chcę nałożyć cleaner, mam takiej opcje : black hole od poorboys, carpro essence, cherry glaze, cleaner Achilles valetpro. Który będzie najlepszy z w/w ? Na cleaner pójdzie wosk fk 1000p, który już zakupiłem. Czy może zamiast cleanera nałożyć np ultimate polish od megsa?

i drugie pytanie - wybór piany aktywnej do pianownicy ręcznej
                                      narazie wybieram spośród shiny garange neutral ph, piana od k2? tenzi truck?
                                      Chcę w miarę taniej, a dobrej, no i żeby od razu nie zmyła wosku i cleanera nałożonego, da radę to jakoś w ogóle połączyć?

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 284
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

etr, jesli bedziesz wykonywac korekte to teoretycznie cleaner nie bedzie Ci potrzebny bo lakier i tak bedzie idealnie czysty i gladki. Moglbys go ew zastosowac zeby dodatkowo podbic look. Ale w przypadku FK 1000hp, ktory z zalozenia jest woskiem trwalym, ochronnym, bedziesz sie musial liczyc ze znacznym spadkiem trwalosci.
                                        Jesli chcesz zeby FK trzymal sie maksymalnie dlugo to zadbaj zeby po korekcie lakier zostal idealnie przemyty, odtluszczony i wyjalowiony za pomoca IPA. I to wystarczy.
                                        Natomiast zaden ze srodkow, ktore wymieniles to nie jest cleaner (nawet VP Achilles).
                                        Najciekawiej zapowiada sie CarPro Essence, bo mozna go niby uzyc jako pasty finishowej, a jednoczesnie pozostawia na lakierze powloke na ktorej wszystkie lsp maja trzymac sie swietnie. Ciekawe jak w prakryce....

Natomiast piany aktywne - pierwsze dwie, ktore wymieniles moim zdaniem do niczego sie nie nadaja.
                                        A Tenzi Truck za to to jeden z najsilniejszych produktow na rynku. Ja go osobiscie uzywam tylko do mycia podwozia i maszyn budowlanych. I tam sprawdza sie swietnie. Przy pH = 14 zapomnij zeby byl delikatny dla nadwozia, a co dopiero dla woskow
                                        Z niedrogich pian neutralnych, skutecznych ale bezpiecznych, na chwile obecna jedyna godna polecenia to moim zdaniem Tenzi Magic Neutral Foam. I potem dlugo dlugo nic.

[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 02:12 ]
                                        Rafał 82, ValetPRO Enzyme Odour Eater lub Meguiar's Odor Eliminator. Oba zabijaja zapach, bakterie, czyszcza plamy i niszcza zrodlo zapachu.
                                        A najlepiej bedzie oddac komus samochod do wyprania wnetrza.

Komentarz

• etr
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 132

etr, jesli bedziesz wykonywac korekte to teoretycznie cleaner nie bedzie Ci potrzebny bo lakier i tak bedzie idealnie czysty i gladki. Moglbys go ew zastosowac zeby dodatkowo podbic look. Ale w przypadku FK 1000hp, ktory z zalozenia jest woskiem trwalym, ochronnym, bedziesz sie musial liczyc ze znacznym spadkiem trwalosci.
                                          Jesli chcesz zeby FK trzymal sie maksymalnie dlugo to zadbaj zeby po korekcie lakier zostal idealnie przemyty, odtluszczony i wyjalowiony za pomoca IPA. I to wystarczy.
                                          Natomiast zaden ze srodkow, ktore wymieniles to nie jest cleaner (nawet VP Achilles).
                                          Najciekawiej zapowiada sie CarPro Essence, bo mozna go niby uzyc jako pasty finishowej, a jednoczesnie pozostawia na lakierze powloke na ktorej wszystkie lsp maja trzymac sie swietnie. Ciekawe jak w prakryce....

Natomiast piany aktywne - pierwsze dwie, ktore wymieniles moim zdaniem do niczego sie nie nadaja.
                                          A Tenzi Truck za to to jeden z najsilniejszych produktow na rynku. Ja go osobiscie uzywam tylko do mycia podwozia i maszyn budowlanych. I tam sprawdza sie swietnie. Przy pH = 14 zapomnij zeby byl delikatny dla nadwozia, a co dopiero dla woskow
                                          Z niedrogich pian neutralnych, skutecznych ale bezpiecznych, na chwile obecna jedyna godna polecenia to moim zdaniem Tenzi Magic Neutral Foam. I potem dlugo dlugo nic.

[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 02:12 ]
                                          Rafał 82, ValetPRO Enzyme Odour Eater lub Meguiar's Odor Eliminator. Oba zabijaja zapach, bakterie, czyszcza plamy i niszcza zrodlo zapachu.
                                          A najlepiej bedzie oddac komus samochod do wyprania wnetrza.

Czyli przy wykonywaniu korekty nie jest mi potrzebny cleaner? Tzn, inaczej, przydać się może żeby podbić look, a zbić trwałość, tylko teraz kwestia tego czy to gra warta świeczki, czy ten look rzeczywiście się podbije, bo jeśli nie to zamiast cleanera nakupuje benzyny ekstraktcyjnej/IPA i po nałożeniu pasty finishowej przetrę cały lakier tą IPĄ.
                                          Właśnie chciałem zapytać jak to jest z tymi pianami, bo gdzieś się wypowiadałeś, że od SG są kiepskie, także dzięki Ci bardzo za takie info, którymi się oczywiście posłużę :zlosnik:

Komentarz

• Rafał 82
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 150
                                            • Superb II (3T4)

DetailerShopP-ń, Dzięki za informacje. Na szczęście dużych szkód nie ma więc taki środek powinien wystarczyć. Jeszcze raz dzięki

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 284
                                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

etr, jesli chcesz prawidlowo polerowac samochod to izopropanol jest jedna z wielu rzeczy absolutnie niezbednych. Cleaner natomiast jest produktem opcjonalnym, zwlaszcza jesli masz zamiar zabezpieczyc nadwozie woskiem FK 1000hp, ktorego najwieksza zaleta jest trwalosc.
                                              Nie obraz sie ale mysle ze powinienes jeszcze duzo poczytac, przygotowac sie teoretycznie, zanim wezmiesz maszyne polerska do reki.

Komentarz

• cianek
                                                Ambiente
                                                • 2014
                                                • 171
                                                • Octavia II (1Z3)

militarius,
                                                mam z prickbortem to samo. Wszyscy tak chwalą, a ja mam wrażenie że nie działa... Z tym, że ja mam taki do psikania w butelce 1L.

GARAŻ

Komentarz

• krzygaj
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 627
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koledzy może Prickporta używacie niezgodnie z zaleceniami producenta?
                                                  - temperatura użycia > 10C
                                                  - suche auto
                                                  - w cieniu
                                                  - chłodne blachy

Trzeba też dać mu podziałać jakieś 5-10min - ja generalnie zostawiam do momentu kiedy widzę, że zaczyna już przysychać - czasami leży sobie i nawet do 20min.
                                                  Grubsze kropki po ok 10min spryskuję dodatkową warstwą Prickporta oraz wzruszam pędzelkiem - wszystko elegancko schodzi.

Zużyłem już kilka literków i jak dla mnie najlepszy produkt do usuwania smoły z karoserii/felg/kołpaków - rozpuszcza to co potrzeba i długo leży.

Do przetestowania jeszcze czeka Shiny Garage Green Tar&Glue.
                                                  Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                                                  Opel Astra III -

Komentarz

• cianek
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 171
                                                    • Octavia II (1Z3)

Wszystko by się zgadzało, bo pracowałem z nim w wakacje w pochmurny dzień (ok 20C). Widać było, że zaczyna działać, bo pod kropkami smoły robiły się brązowe smugi od spływania, ale kropki zostawały (chyba nawet mam gdzieś fotki). Potem spłukiwałem kerszerem. Popróbuję jeszcze teraz na wiosnę, ale zamiast spłukiwać polecę pędzelkiem. krzygaj, dzięki za rady

GARAŻ

Komentarz

Pracuję...